Fasciitis plantaris (hielpijn/hielspoor)
Ik heb een hielspoor. Kun je er iets aan doen?
Wat is het?
Het hielspoor, zoals het in de volksmond wordt genoemd, is eigenlijk niet direct een hielspoor. Het ligt iets gecompliceerder. Om het helemaal moeilijk te maken: het is eigenlijk een fasciitis plantaris. Vergeet die term maar snel weer 😉 Onder je voet loopt tussen je hiel en tenen een peesblad. Dat peesblad heeft als functie je voetboog in stand te houden wanneer je gaat staan. Daarom is het van behoorlijk stijf bindweefsel gemaakt, er zit niet zoveel rek in. Zakt je voet teveel naar binnen of heb je een platvoet c.q. doorgezakte voet? Dan komt er teveel rek op die peesplaat. Want: je voetboog wordt lager. Heb je daarnaast ook nog wat meer stijfheid in je enkel dan wordt die rek nog groter. Resultaat: micro-scheurtjes aan de aanhechting net voor de hiel. Moet een moeilijk woord noemen we dat dus een fasciitis plantaris. Oftewel een bindweefselontsteking onder de voet. Over de term ontsteking zijn trouwens discussies gaande, het lijkt er meer op dat het proces verloopt zoals bij achillespeesklachten. Blijft die reactie te lang aanwezig dan kan het zijn dat zich na verloop van tijd een hielspoor vormt.
Oorzaken
Hoe ontstaat dat hielspoor dan? Door de chronisch vergrote trekkracht op de peesplaat en kleine voetspieren komt er ook rek op het botvlies van het hielbeen. Daardoor zal deze vervormen in de trekrichting. Daarnaast staat er ook druk op het hielbeen en dat zorgt voor extra belasting. Daardoor moet er extra bot gevormd worden. Zou het hielbeen dat niet doen dan zou de peesplaat afscheuren. Het lichaam compenseert dus voor de extra trekkracht en eigenlijk is dat een fantastisch mechanisme! Maar goed… Die extra botvorming neemt de vorm van een spoortje aan en zo kom je uiteindelijk aan een hielspoor. Het blijft ook een beetje een discussie wie er eerst was: de kip of het ei. Veel mensen met een doorgezakte voet hebben namelijk al een hielspoor zonder hier last van te hebben. Twintig procent van de mensen met een hielspoor krijgt namelijk geen klachten. Krijg je wel klachten, dan kan het dus zo zijn dat je al heel lang een hielspoor hebt. Andersom kan de ontsteking aan de peesplaat ook gewoon voorkomen zonder dat er zich een hielspoor vormt. In de meeste gevallen worden de klachten veroorzaakt door het naar binnen zakken van de voet, een verminderde mobiliteit van de gewrichten in de voet en zwakte van het weefsel van de peesplaat. De aanwezigheid van deze factoren maakt een overbelasting mogelijk.
Symptomen
Genoeg over het ontstaan… Want hoe herken je het? De symptomen kenmerken zich door startpijn in de ochtend en na rust. De pijn neemt in de loop van de ochtend vaak af om later op de dag weer terug te komen. De pijn concentreert zich in het hielgebied maar kan uitstralen naar de tenen of naar de kuit. Vaak gaat het om een scherpe of zeurende pijn. De klachten zijn vaak geleidelijk aan ontstaan en steeds erger geworden.
Hoe kom je er vanaf?
Hielspoor Twente is een samenwerking van ProKinesis en Pro-F Professionele Fysiotherapie. Wij zijn de plek in Twente voor de behandeling van je hielspoorklachten. Wij doen een gezamenlijke intake waarin wij de oorzaak van jouw klachten opsporen. Hierna bepalen de podotherapeut en fysiotherapeut samen met jou de beste behandeling. Aan de hand daarvan wordt er een op maat gemaakt behandelplan in elkaar gezet.
Wat helpt in ieder geval niet?
Van injecties en nachtspalken weten we in ieder geval dat dat niet bijdraagt tot herstel. Injecties dempen enkel de pijn, maar lossen de oorzaak niet op. Nachtspalken draagt je ‘s nachts, terwijl je overdag veel meer krachten op je voet te verwerken krijgt. Shockwave is ook een veelgebruikte behandelmethode. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor injecties. Wij gebruiken deze methode daarom niet. Als je bij ons komt pakken we de oorzaak van je klachten aan.
Hielspoor Twente
Bij ons gezamenlijke spreekuur wordt je gezien voor een manueel podotherapeut en podotherapeut. Meer informatie krijg je hier. Direct een afspraak maken? Bel dan met 053-2032072. We helpen je graag.