Hielspoor? Hielpijn? Lees deze 4 tips!
Hielspoor, vervelend!
Ongeveer 20% van de mensen melden zich met hielpijn (hielspoor) bij ons in de praktijk. Wat is het en belangrijker: wat kun je eraan doen? In dit blog krijg je meer informatie.
Wat is het?
Een hielspoor is uitgroei van bot aan de onderzijde van het hielbeen. Veel mensen hebben dit terwijl ze er geen last van hebben. Waar komt die vervelende pijn dan vandaan? Vaak is de bron van de pijn de peesplaat onder de voet. Er is dan sprake van overbelasting van deze peesplaat. De oorzaak van deze overbelasting zit vaak in een afwijkende voetstand.
De peesplaat aan de onderkant van de voet zorgt voor het in stand houden van de voetboog. Hij is gemaakt van zeer sterk bindweefsel dat meer weinig uit kan rekken. Als de voet naar binnen zakt (lees: als je een platvoet hebt) komt er meer spanning op deze voetboog te staan. Als het weefsel niet sterk genoeg is leidt dit tot kleine scheurtjes bij de aanhechting aan het hielbeen. En dat is dan wat een hielspoor wordt genoemd. Maar het is dus geen hielspoor maar een irritatie van de aanhechting van de peesplaat! Een hielspoor kan al aanwezig zijn of later ontstaan ten gevolge van de vergrote trekkracht van het weefsel op het hielbeen. Als deze trekkracht te groot wordt maakt het bot om zichzelf te beschermen een spoortje aan. En dan is er dus wel een hielspoor. Een hielspoor kun je aantonen op een röntgenfoto, maar heeft dat zin? Nee! De behandeling veranderd er namelijk niet door. Bovendien bespaar je jezelf een portie straling. Doe daarom je voordeel met onderstaande tips!
Tip 1. Bezoek een podotherapeut
De podotherapeut is de specialist bij uitstek voor het behandelen van deze klachten. In onze praktijk met vestigingen in Enschede, Hengelo en Oldenzaal krijg je een uitgebreid onderzoek met videoanalyse. Aan het einde volgt een duidelijk advies.
Tip 2. Doe oefeningen
Oefeningen versterken het weefsel. Een goede oefening zie je in het filmpje verderop deze pagina. Wacht wel even tot de acute fase voorbij is. Deze duurt ongeveer 6-12 weken nadat je voor het eerst klachten hebt gekregen. Oefentherapie is dus vooral zinvol wanneer je al langer klachten hebt. Het principe is simpel: je versterkt het weefsel, waardoor het meer belasting kan verdragen. Daardoor nemen je klachten af en neemt de kwaliteit van het weefsel toe.
Tip 3. Massage en rekken helpen niet!
Rekoefeningen en massage zorgen voor vergroting van de druk in de beschadigde cellen. Niet doen dus! Massage kan wel, maar dan alleen op de kuitspier.
Tip 4. Traag herstel
Peesweefsel herstelt traag. Ze reageren slecht op mechanische prikkels als oefeningen. Neem daarom de tijd voor het herstel. Het kan tot een jaar duren voordat de klachten echt verdwenen zijn. Her herstel verloopt vaak met ups en downs. Dat is volkomen normaal!
Hielklachten worden niet vanzelf opgelost. Maak daarom een afspraak op ons hielspoorspreekuur. Een afspraak maken kan via 053-2032072.